Un copil sanatos e un copil frumos!

Home / Noutăți / Un copil sanatos e un copil frumos!
Un copil sanatos e un copil frumos!

Un copil sanatos e un copil frumos!

Cum stim cand este un copil sanatos? Cand rade!

Da, rasul este un semn de sanatate pe care toti parintii il cunosc si-l asociaza si cu starea de fericire a copilului. Ce trebuie sa facem sa mentinem un copil sanatos si fericit? Sa avem grija de zambetul lui! Si noi alaturi de dumneavoastra ne vom angaja sa-l mentinem mereu pe chipurile lor! Astfel, pentru a va veni in ajutor va vom oferi raspunsurile cautate la intrebarile dumneavoastra.

Q1: Cat de importanti sunt dintii de lapte daca se schimba?

A1: Esentiali! De ce? 3 dintre motivele cele mai importante sunt:

1. Posibilitatea unei alimentari corecte, prin masticatie si deglutitie ( inghitire ), precum si prin furnizarea nutrientilor necesari proceselor de crestere si dezvoltare psihosomatica ale copilului; de asemenea asigura o buna functie fonatorie ( pronuntia sunetelor );

2. Mentinerea spatiului necesar pentru eruptia corecta a dintilor permanenti (colorati albastru) ;

3. Aspect armonios al fetei , copilul isi dezvolta simetric scheletul si musculatura fetei si nu resimte dureri la nivelul articulatiei mandibulare;

Si este adevarat ca dintii de lapte sunt inlocuiti ulterior de dintii permanenti, dar numai dupa ce isi indeplinesc functiile pe parcursul dezvoltarii faciale, iar neingrijirea corespunzatoare a acestora are CONSECINTE DEOSEBIT DE GRAVE atat asupra dintilor permanenti, cat si asupra dezvoltarii oasteo-musculo-articulare!

Q2. De cand trebuie sa urmarim dintii copilului?

A1 : Chiar dinainte de a aparea! Fiecare parinte trebuie sa stie cateva lucruri esentiale privind igiena orala a noului-nascutului sau a copilului si sa inteleaga importanta fiecarei etape de dezvoltare. Succint, va voi atrage atentia asupra acestor aspecte:

Nou-nascutul desi nu prezinta dinti de lapte erupti,necesita a fi curatat pe gingii, obraji si limba cu un tifon steril, umezit in ceai de musetel/ser fiziologic, infasurat pe degetul curat al mamei, cu miscari blande, circulare. Pentru o pozitie relaxata a copilului se alege pozitia de leganare sau alaptare.

Copilul intre 6 luni si 2 ani ½ , chiar dupa eruptia primilor dinti temporari sau de lapte (6-10 luni) va trebui sa fie adus la un prim control stomatologic in care medicul sa instruiasca parintele cu privire la:

  • Igiena dentara adaptata varstei copilului;
  • Alimentatia necesara stimularii eruptiei
  • Medicatia ce poate fi administrata in cazul durerilor din cursul eruptiei, numai daca acestea impiedica alimentarea sau odihna copilului;
  • Tinerea unei evidente scrise a varstei de eruptie a dintilor temporari dupa ce medicul explica parintelui importanta acestei etape ;
  • Control bucal riguros , necesar pentru depistarea unor tulburari de eruptie sau a candidozei bucale , frecventa atat la nounascuti, cat si la copii ( ATENTIE! Aceasta este diagnosticata de medic si nicidecum de parinte , care poate confunda candidoza cu resturile coagulate de lapte) si a beneficia de un tratament antimicotic local adaptat varstei, precum si de o recomandare catre medicul pediatru, in vederea realizarii unor analize amanuntite;
  • Obisnuirea copilului cu prezenta medicului dentist si reducerea pana la eliminare a factorului anxios. Medicul dentist este prietenul lor si sfatuitorul dvs. avizat!

 

Copilul in perioada 3-5-6 ani este un copil in plina dezvoltare! Si in aceasta etapa creste aportul alimentelor dulci, pe care copilul le prefera si le consuma in consecinta. Glucidele ii sunt extrem de necesare in dezvoltare, totusi parintele ar trebui sa fie foarte atent atat asupra tipului si cantitatii pe care le ofera copilului, cat si a modului si frecventei in care acesta isi realizeaza igiena dentara. De retinut este faptul ca IN ACEASTA ETAPA APAR CELE MAI MULTE CARII DENTARE , iar netratarea lor la timp va influenta spatiul necesar eruptiei dintilor permanenti. Pe locul 2 se situeaza si TRAUMATISMELE rezultate in urma caderilor accidentale, ce pot avea repercursiuni variate asupra mugurelui dintelui permanent din dreptul dintelui de lapte accidentat.

In plus, varsta de 5-6 ani vine cu ERUPTIA PRIMILOR MOLARI PERMANENTI asa-numitii MOLARI DE 6 ANI , care pot fi confundati de parinti cu dintii temporari, intrucat ei erup in spatele dintilor temporari, iar pentru acestia NU VA FI INLOCUIT NICIUN DINTE TEMPORAR, dentitia devenind una MIXTA!

Copilul dupa varsta de 6 ani pana la varsta adulta 18-25 ani schimba complet dentitia temporara cu cea permanenta. Aceasta este etapa in care apar cele mai multe TULBURARI DE ERUPTIE ALE DINTILOR PERMANENTI , datorate unor numerosi factori cauzali, pe primul loc fiind netratarea cariilor dintilor temporari si abia ulterior influentele ereditare, cu foarte putine exceptii, cand anomalia devine factorul dominant.

Prima parte a acestei etape reprezinta perioada optima pentru inceperea terapiei ortodontice, intrucat oasele copilului au suficienta elasticitate pentru a fi modelate astfel incat sa se obtina o dezvoltare faciala normala si armonioasa. Pubertatea este o perioada in care copilul isi modifica din nou alimentatia in functie de anturajul social, iar preocuparea sa pentru igiena dintilor scade dramatic. In aceasta etapa apar CELE MAI MULTE CARII ALE DINTILOR PERMANENTI , iar evolutia lor este una mult mai rapida, intrucat dintele este intr-o faza imatura, vulnerabil la atacul acid si glucidic, uneori asociat si cu alti factori precum consumul de tutun, alcool sau chiar droguri. Daca acesti factori se asociaza este necesar un tratament multidisciplinar, iar familia trebuie sa se implice extrem de activ.

Varsta de 18-25 ani se remarca prin aparitia MOLARULUI DE MINTE, care de cele mai multe ori poate avea o eruptie zgomotoasa, cu dureri marcate si modificari ale aliniamentului celorlalti dinti, dartorita unei foarte frecvente lipse de spatiu. Din aceasta cauza, de cele mai multe ori are o pozitie viciata. In plus, pozitia sa posterioara, il face si foarte dificil de igienizat, cu aparitia precoce a cariei dentare. De aceea, de cele mai multe ori se recomanda extractia, chiar dinainte de a erupe.

Q3: Costurile tratamentelor ni le putem permite?

A1: Cu siguranta! Clinica Rodenta vine in ajutorul dvs prin oferirea posibilitatii de realizare a unor TRATAMENTE GRATUITE decontate de CASMB, in scopul sustinerii sanatatii copiilor si a preintampinarii aparitiei bolii.

Q4: Este adevarat ca trebuie achitata o diferenta la clinica de catre parinti?

A1: Partial adevarat. Este uneori necesara utilizarea unor materiale foarte scumpe pentru anumite tratamente, dar parintele va fi instiintat dinainte si eventual va putea achita in rate diferenta.

Q5: Este obligatoriu sa ne programam?

A1: Este de dorit. Totusi, daca e vorba de o urgenta , va puteti prezenta impreuna cu copilul chiar si fara programare , urmand ca sedintele urmatoare sa se desfasoare cu programare, in functie de timpul dvs si orarul medicului.

Q6: Pot veni cu copilul si in weekend?

A1. De dorit este in cursul saptamanii , conform programului afisat pe site. Sambata putem veni in ajutorul parintilor doar in situatii de urgenta ale copiilor (dureri ce nu cedeaza la administrarea de antiinflamatoare, traumatisme dentare).

Q7: Pot intreba si altceva inainte de a ma programa?

A1: Bineinteles! Acest lucru il puteti face fie in scris lasand un mesaj pe facebook-ul clinicii Rodenta, la care va vom raspunde in cel mai scurt timp posibil, fie telefonic la numarul afisat pesite.

Dr. Diana Dodonete
Medic dentist Clinica Rodenta